Recepti

JELA OD DAGNJI

BRODET OD DAGNJI

– 1 kg dagnji
– 2 glavice luka
– 3 dl bijelog vina
– 4 rajčice
– 2 žlice peršinova lista
– papar
– sol
-ulje

Priprema:

Dagnje dobro operemo i očistimo te ih prokuhamo u vodi da se otvore. Malo ih ocijedimo pa izvadimo meso iz školjki. U vatrostalnu posudu stavimo najprije sitno isječen luk, zatim dagnje, preko njih narezanu rajčicu pa sve to pospemo peršinom i paprom. Zalijemo vinom i pirjamo na laganoj vatri oko pola sata.

RIŽOT S DAGNJAMA
Sastojci :
– 3 kg svježih dagnji
– 1 dl maslinovog ulja
– 4-5 režnjeva češnjaka
– 2 glavice luka
– 2 žlice sjeckanog peršina
– 5 dl bijelog vina
– 500 g umaka od rajčica iz tetrapaka
– voda
– sok od dagnji u kojem su se kuhale
– papar
– 2 grančice ružmarina
– 300 g riže
Priprema:
1. Dagnje nožićem sastrugajte i opertite pod mlazom hladne vode. Stavite ih u veliki lonac, dolijte 1 dl vode, poklopite i pustite da se kuhaju oko 5 minuta da se otvore. Otvorene dagnje očistite od ljuštura, pomoću nožića odstranite im zelene dlačice, a neotvorene bacite. Sok koji su dagnje pustile prilikom otvaranja sačuvajte.
2. Luk, češnjak i peršin sitnije nasjeckajte. Na maslinovom ulju dinstajte luk dok ne požuti, dodajte češnjak, a zatim i očišćene dagnje. Podlijte s 1/2 dl soka u kojem su se dagnje kuhale i pustite da se dinsta oko 5 minuta. Dodajte sok od rajčica, vino, ružmarin, još malo soka od dagnji i papar. Ostavite da kuha oko 20 – 30 minuta dok ne zgusne, a onda dodajte peršin. Povremeno promiješajte. Grančice ružmarina izvadite.
3. U međuvremenu očistite i operite rižu.
4. Umak premjestite u veću teću, uspite u njega sirovu rižu i stavite da kuha na laganoj vatri. Sok od dagnji u kojem su se kuhale pomiješajte s običnom vodom ( omjer 1 :1 ) kako rižot ne bi bio preslan. Sok zagrijte u mikrovalnoj ili na štednjaku.
5. Rižot kuhajte oko 30 minuta na laganoj vatri, stalno mješajući da ne zagori i stalno podlijevajući mješavinom soka od dagnji i vode ( po potrebi dodajite malo po malo kako rižot na bi bio pregust, a ni prerjedak—- oko 5 – 7 dl ).
6. Gotovi rižot poklopite da ostane oko 5 minuta u svom soku, a zatim ga poslužite. Ukrasite ljušturama školjaka. P.S. Rižot nije potrebno soliti jer je sok od dagnji dovoljno slan. Po želji dodajte malo papra i koju crnu maslinu.

RIŽOT FRUTI DI MARE
Sastojci :
– 1.5 kg svježih dagnji
– 500 g repova kozica ( očišćenih )
– 500 g očišćenih liganja
– 1 dl domaćeg maslinovog ulja
– 2 glavice luka
– 3 režnja češnjaka
– 1 grančica ružmarina
– malo timijana
– malo mažurana
– 2 žlice sjeckanog peršina
– sol
– papar
– 500 g umaka od rajčice ili svježih rajčica
– 1 žlica koncentrata rajčice
– 5-7 dl vruće vode ( ili riblje juhe kao temeljac )
– po želji riže ( oko 100 g po osobi )
– 2-3 dl suhog bijelog vina
Priprema :
1. Dagnje nožićem sastrugajte i operite pod mlazom hladne vode. Stavite ih u veliki lonac, dolijte 1 dl vode, poklopite i pustite da se kuhaju oko 5 minuta da se otvore. Otvorene dagnje očistite od ljuštura, pomoću nožića odstranite im zelene dlačice, a neotvorene bacite.
2. Lignje očistite, operite, narežite na kolutiće, a krakove sitno nasjeckajte.
3. Češnjak sitno narežite ili ga protisnite, pomiješajte s malo maslinovog ulja i ostavitte tako da odstoji oko 5 minuta dok pripremite ostale namirnice. Luk sitno narežite.
4. Na maslinovom ulju dinstajte luk dok ne požuti, dodajte protisnuti čašnjak i promiješajte. Ubacite očišćene dagnje, lignje i repove kozica. Dinstajte oko 5 minuta, dolijte oko 1/2 dl vina i malo vode i dinstajte oko 10 minuta dok malo ne zgusne. Zatim dodajte koncentrat rajčice pomiješan s malo vode, umak od rajčica, ostatak vina i pustite da kuha uz povremeno miješanje oko 30 minuta. Povremeno pogledajte da vam ne zagori i po potrebi dolijte malo vode. Ne smije biti gusto.
5. Na polovici kuhanja ubacite grančice ružmarina ( koje pri kraju izvadite ), timijan, mažuran, sol i papar. Na kraju umiješajte sjeckani peršin.
6. U međuvremenu očistite i operite rižu.
7. Gotovi umak prelijte u veći lonac, dodajte sirovu rižu i kuhajte oko 30 minuta uz stalno miješanje na srednjoj vatri. Tijekom kuhanja dolijevajte vrućom vodom dok riža ne omekša. Po želji dodati malo soli tijekom kuhanja rižota.

JELA OD HOBOTNICE

HOBOTNICA PEČENA ISPOD PEKE

– hobotnica
– krumpir
– luk
– sol, papar, vegeta
– maslinovo ulje
– bijelo vino
– peršin
– slatka crvena paprika (mljevena)

Priprema:

Hobotnica se najprije prokuha 18 minuta da pusti sluz i višak tekućine iz sebe, koja bi bila previše za pečenjem pod pekom. Krumpir se isječe na veće komade i začini gore navedenim sastojcima. Njime se prekrije hobotnicu koju smo posolili i složili u tepsiju. Sve se skupa stavi peći pod peku 30 minuta. Zatim se peka otkrije, a hobotnicu podignemo na krumpir. Pečemo još 25 minuta s dosta žara na peki.

HOBOTNICA ISPOD PEKE S MLADIM KUMPIRIMA

– 2 kg hobotnice
– 1 kg mlada krumpira
– 1 dl maslinova ulja
– 2 dl bijela vina
– osrednja glavica luka
– tri češnja češnjaka
– sol
– papar
– peršin

Priprema:

Duboko smrznutu hobotnicu odlediti, očistiti i oprati. Staviti je u lonac, na plinsku vatru bez kapi vode, poklopiti i pirjati je na suho. Povremeno je okretati. Ubrzo će hobotnica pustiti ljubičastu tekućinu. Pirjanje traje dokle god tekućina ne iskuha i na dnu lonca ostane samo ljubičasta boja. Ugasiti plin. Mladi krumpir srednje veličine oprati, a ako je veći narezati po pola, ne čisteći koru. Posložiti ga u tepsiju, vrlo malo posoliti, dodati po pola prerezanu glavicu luka, a u sredinu staviti hobotnicu, te sve skupa preliti maslinovim uljem. Poklopiti pekom i nabacati žar. Pećenje traje otprilike 40 minuta. U lonac u kome smo pirjali hobotnicu dolijemo malo maslinovog ulja i na tome ljubičastom talogu pirjamo fino sjeckani češnjak da se umrtvi. Dolijemo bijelo vino, dodamo papar i peršin, ali ne i soli jer to je ustvari more isušeno iz hobotnice. Kuhamo dvije minute, otkrijemo peku, polijemo po hobotnici i krumpiru i pustimo još dvije do tri minute da krumpir u sebe upije ukusni umak. Ova radnja vrijedi i za pripremu hobotnice u pećnici na temperaturi od 200°C. Uz ovo naše domaće jelo preporučujemo dobro rashlađeno suho rose vino.

HOBOTNICA NA HVARSKI

– 1 kg hobotnice
– 1 kg krumpira
– 1 veća glavica luka
– 3 režnja češnjaka
– 6 žlica maslinova ulja
– 6 žlica ulja suncokreta
– sol, papar, ružmarin
– 1 dl bijelog vina
– peršin

Priprema:

Hobotnicu očistiti pa ju staviti u odgovarajući lim, na hladno ulje. Sa strane rasporediti krumpir narezan na polovice i luk narezan na četvrtine. Sve posuti ružmarinom. Krumpir malo posoliti. Dobro pokriti alu-folijom i peći bez podlijevanja na temperaturi 180°C oko 1 sat. Pred kraj pećenja sve zaliti vinom, dodati nasjeckani češnjak i još kratko zapeći. Hobotnicu narezati na komade i složiti zajedno s krumpirom i sokom od pećenja na ugrijani tanjur, te posuti sjeckanim peršinom.

HOBOTNICA PEČENA S KRUMPIROM

– 1 hobotnica (oko 1 kg)
– 1 kg krumpira
– 1 veća glavica luka
– 3 češnjaka
– 6 žlica maslinovog ulja
– 6 žlica običnog ulja
– sol, papar, ružmarin
– 1 dl bijelog vina

Priprema:

U odgovarajući lim na hladno ulje staviti krumpir i luk izrezan na veće ploške. Na to staviti očišćenu hobotnicu (po mogućnosti prethodno zamrznutu, jer će biti mekša). Sve posuti ružmarinom i malo posoliti. Pokriti aluminijskom folijom i peći uz podlijevanje vodom na temperaturi 180°C oko 60 minuta. Potkraj pečenja zaliti vinom i dodati sjeckani češnjak i peršin. Kratko zapeći bez folije. Hobotnicu narezati na komade i poslužiti.

HOBOTNICA NA SALATU

– 1 kg hobotnice
– 50 dg krumpira
– 1 glavica češnjaka
– 2 dl maslinova ulja
– sol, papar

Priprema:

Hobotnicu dobro istući batom, očistiti i oprati, a zatim kuhati oko 45 minuta. Istodobno skuhati krumpir u ljusci, oljuštiti ga i narezati na kockice. Kuhanu hobotnicu narezati na komadiće, dodati krumpir, sitno sjeckani češnjak, ulje, sol i papar. Dobro promiješati i poslužiti toplo ili hladno.

JELA OD LIGNJI

RIŽOT OD LIGANJA

Za 4 osobe:
– 60 dg liganja
– 35 dg riže
– 1 dl maslinova ulja
– 4 režnja češnjaka
– peršin
– 1 žlica koncentrata od rajčice
– lovorov list
– 1 dl bijelog vina
– sol i papar

Priprema:

Očistiti i oprati lignje i narezati ih na kolutiće. Na maslinovu ulju popržiti sjeckani češnjak i pola količine peršina. Dodati kolutiće liganja, preliti ih vinom i pirjati. Dodati razrijeđeni koncentrat rajčice, lovor, sol i papar. Sve zajedno pirjati dvadesetak minuta polijevajući toplom vodom. U međuvremenu u slanoj vodi na pola skuhati rižu. Ocjediti rižu i dodati je lignjama, te sve zajedno pirjati desetak minuta dok svi sastojci ne omekšaju. Kad je gotovo izvaditi lovorov list te posuti preostalom količinom sjeckanog peršina i ribanim parmezanom.

PUNJENE LIGNJE
Sastojci :

– 1 kg svježih liganja ( po mogućnosti većih )

– 1 dl bijelog vina

– 1 žličica soli

– 1 žličica vegete

– malo papra

– 1 žlica sjeckanog peršina

– malo krušnih mrvica

– 2 režnja češnjaka

– 1 šaka očišćenih dagnji

– 1 šaka repova kozica

– 1 žlica sitno sjeckanog pršuta

– 1 žlica sitno sjeckanog ili naribanog sira

– 10 srednjih krumpira

– 1.5 dl vode

– ulje

Priprema :

1. Lignje očistiti, krakove odvojiti i sačuvati. Sve isprati pod mlazom vode i posušiti starom kuhinjskom krpom. Ostaviti da se voda upije.
2. Krakove liganja nasjeckati na sitno. Očišćene repove škampi ( sirove ) i skuhane dagnje ( na pari ) također nasjeckati na sitno.
3. Na maslinovom ulju popržiti sitnije sjeckani češnjak i dodati sjeckane krakove liganja. Popržiti oko 5 minuta, a zatim dodati repove kozica, dagnje i sjeckani peršin. Također popržiti oko 5 minuta. Doliti bijelo vino i pustiti da se lagano krčka oko 10 minuta. Posoliti, povegetiti i popapriti. Dodati krušnih mrvica ( oko 1 šaku ) da se napravi gušća smjesa. Tek tada po želji tko hoće dodati malo pršuta i sira. Promiješati.
4. Pripremljenim nadjevom napuniti lignje, nadjev ne naguravati da ne bude pretvrdo. Zakačiti krajeve liganja s čačkalicama da nadjev ne curi van.
5. Krumpire očistiti, narezati na četvrtine i staviti da se prokuhaju oko 5 minuta. Ocijediti te im dodati sol i vegetu.
6. U nauljenu tepsiju poslagati lignje i krumpire, preliti ih s malo vode i još ulja.
7. Staviti peći u prethodno zagrijenoj pećnici na 180° C oko 45 minuta.
8. Poslužiti uz zelenu salatu.
P.S. Dagnje, ako koristite svježe – staviti u lonac s malo vode i poklopiti. Kuhati oko 7 minuta dok se ne otvore. Neotvorene baciti, otvorene očistiti od ljuštura i dalje s njima postupati na način opisan u receptu. Ako koristite smrznute dagnje, njih samo nasjeckajte jer su već skuhane.

LIGNJE PUNJENJE BLITVOM

– Četiri ili pet srednje velikih liganja (1 kilogram),
– kilogram blitve
– krumpir
– peršin
– češnjak
– jedno jaje
– četiri slane srdele ili inćuna
– maslinovo ulje
– sol, papar

Priprema:

Lignje očistimo. Dio krakova, točnije polovicu krakova sitno nasjeckamo. Blitvu kojom ćemo puniti lignje kratko prokuhamo. Pripremimo nadjev od blitve, sjeckanih krakova, dodamo jaje, očišćene i sitno nasjeckane slane ribe, papar, maslinovo ulje, i češnjak. Dobro izmiješamo i napunimo lignje. Kako nam se sadržaj ne bi istresao lignje zatvorimo čačkalicama. Nadjevene lignje pečemo u pećnici ili na gradelama. Ostalu blitvu skuhamo s krumpirom i poslužimo kao prilog. Ostatak krakova možemo ispirjati s rajčicama i dodati kao preljev lignjama.