Panula

Natjecanja u Panuli za 2017. godinu su:

1) 04. lipanj – KLUPSKO PRVENSTVO

2) 07. listopad -XVIII  KUP KARINSKOG I NOVIGRADSKOG MORA 2017.

 

Natjecanja u Panuli za 2016. godinu su:

01. listopad, Donji Karin, XVII KUP KARINSKOG I NOVIGRADSKOG MORA

kup-karinskog-i-novigradskog-mora-2016-propozicije-panula

 

Natjecanja u panuli za 2015. godinu:

1) 21. lipanj – KLUPSKO PRVENSTVO

Rezultati – klupska panula 2015.

2) 03. listopad – KUP KARINSKOG I NOVIGRADSKOG MORA 2015.

Lista za izračun bodova – rezultati Panula

Kup Karinskog i Novigradskog mora 2015.- propozicije panula

Natjecanja u PANULI za 2012. godinu su:

1) 19. svibnja 2012. godine – KLUPSKO PRVENSTVO

2) KUP KARINSKOG I NOVIGRADSKOG MORA 2012. – 06. listopada 2012. Karin Donji – plaža

Natjecanja u PANULI za 2011. godinu su:

KUP KARINSKOG I NOVIGRADSKOG MORA 2011. – 01. listopada 2011. Karin Donji – plaža

Napisao: Joško GATARA

U subotu 1. listopada održan je tradicionalni Kup Karinskog i Novigradskog mora, ribolovno natjecanje u panuli u organizaciji ŠRD Sipa iz Benkovca. I na kojem su nastupili panulaši zadarskog Zubaca, Iglice iz Donjeg Karina, trogirskog Jastoga i domaćina Sipe. Nastupila je 21 ekipa, panulaš i barkajol, koji su u akavtoriju Karinskog i Novigradskog mora, tražili primjerke teže od 400 grama, jer su se oni bodovali.

Natjecanje je započelo u 7,00 sati ujutro, gotovo pod idelnim uvjetima, ovog puta, bez poznate bure, koja je ranija natjecanja neumitno pratila. Uvjeti su bili tu, još je trebalo u lovnih 8 sati osigurati primjerke za bodovanje.

Sedmorica bez ulova

Pri kraju ribolovnog vremena, brodice su počele stizati na vezišta i u prvim zapažanjima u vrećama za ulovljene primjerke, primjećivao se donekle dobar ulov, pa je bilo za vjerovati, da će i rezultati biti dosta izjednačeni. Ali, vaga je bila ta, koja je pokazala, da je samo troje natjecatelja ispunilo obveze bodovanja primjeraka težih od 400 grama.

Natjecanje je trajalo 8 sati uzastopno i lovilo se iz brodica, koje su morale biti u pokretu. Razmak između brodova u brazdi morao jem biti najmanje 200 m, kako nebi dolazilo do zaplitanja panula, a bočni razmak morao je biti najmanje 30 m. Moglo se sve loviti, osim tune, igluna i iglana. Primjerci koji bi bili teži od 5000 grama, bodovali su se s dodatnih 500 bodova, ali ovog puta, panulaši nisu imali sreće. Najveći primjerak donio je 2000 bodova a time i zlatno odličja sretnom i spretnom panulašu.

Od 21.-og natjecatelja, njih sedmorica predali su prazne vreće, dok je njih 14, svoje vreće ispunilo ulovom, od kojih su samo trojica zadovoljavali uvjete natjecanja a time i pravo na podjelu nagrada i odličja.

Iz Londona u Karin

Svakkako treba spomenuti kuriozitet ovogodišnjeg panulavanja Karinskim i Novigradskim morem. Naime, dr. Ivica Kostović, inače tradicionalno natjecatelj ovog natjecanja, kasnio je na početak, jer nije mogao stiči na sam start.

– Tridesetog rujna sam avionom krenuo iz Londona i u Zagreb sam stigao u noćnim satima i odmah sam pripremio sve što je potrebno za natjecanje. Ukrcao sam svoj gumenjak na auto i pravac Karinsko more. Nisam htio, bez obzira na kašnjenje, propustiti ovogodišnji nastup, bile su riječi dr. Kostovića, koji je došavši u Karin, vrlo brzo sredio svoj gumenjak i tada se s dobrih 3 sata kašnjenja uputio u lov na nekog kapitalca. Nije bio neke velike sreće, ali dvije ulovljene palamide, donijele su mu 10. mjesto.

-Nije bitno što nisu u mjeri, ali zadovoljio sam svoj gušt i nastup na ovom natjecanju, kazao je dr. Kostović

Trojica zadovoljila kriterije

Vreće sa četrnajest ulova prošle su vaganje,a vaga ko vaga, pokazala je, tko je u konkurenciji za prva tri mjesta. Od njih 14 samo trojica su ispunjavali uvjete natjecanja. Marin Huzjak s barkajolom Grgom Špraljom, poznatim panulašem brojnih natjecanja, članovi zadarskog Zubaca, ulovili su 6 primjeraka, ali samo jedan je imao 406 grama, što im je donijelo treće mjesto i broncu. Nešto uspješniji za 36 grama bio je Damir Červar s barkajolkom VanjomČvrljak iz benkovačke Sipe, koji su primjerkom od 442 grama prisvojili srebro. Najupsješniji dvojac Marin Žepina s barklajolkom Katarinom Žepina, ulovivši 5 palamida, ali i jednog pravog lubina od 2 kg, što im je donijelo 2000 bodova, zasluženo su ponijeli ovogodišnji naslov pobjednika Kupa Karinskog i Novigradskog mora.

-Ruka koja uspješno  kormilari kućanstvom, pokazala je, da dobro i kormilari i brodicom, pa nagrada nije izostala, kazala nam je Katarina.

Većernja proslava i podjela diploma, nagrada, medalja i pokala samo je doprinjela visokom raspoloženju svih učesnika Kupa.

Rezultati:

1. Marin Žepina-Katarina Žepina Sipa Benkovac  2000,

2. Damir Červar-Vanja Čvrljak Sipa Benkovac 442,

3. Marin Huzjak-Grga Špralja Zubatac Zadar  406,

4. Roman Šimunković-Josip Ilić Iglica Karin,

5. Marin Lepur-Ivan Vuksan Sipa Benovac,

6. Igor Palić-Ante Marinović Sipa Benkovac,

7. Vladimir Frković-Delko Jurica Sipa Benkovac,

8. Zvonko Gašpar-Pavle Kostić Sipa Benkovac,

9. Ivica Bulić-Tomislav Bulić Sipa Benkovac,

10. dr.Ivica Kostović Jastog Trogir

 


Natjecanja u PANULI za 2010. godinu su:

1) 24. travnja 2010. godine – KLUPSKO PRVENSTVO

Sudjelovalo je 12 ekipa, a najbolji su bili Ivica Bulić i Tomislav Bulić sa ulovljena dva brancina. Rezultati sa natjecanja su slijedeći:

1. Ivica Bulić & Tomislav Bulić – 6830 bodova (2 brancina)

2. Anđelo Vrkić & Borislav Tadić – 2916 bodova (1 palamida)

3. Igor Palić & Ante Marinović – 2475 bodova (1 brancin, 1 srdelun)

4. Marin Lepur & Edi Petričević – 842 boda (1 brancin)

5. Nikola Šutija & Boško Međugorac – 824 boda (1 brancin)

6. Jugoslav Perić & Jere Šarlija – 746 bodova (1 brancin)

7. Ante Šuto & Ante Šuto – 421 bod (1 šarun)

8.-12. Goran Vujić & Marijo Patača, Damir Vulelija & Goran Palić, Milan Banović & Damir Pleša, Đuro Hujak & Jole Kokić, Mario Žepina & Marina Žepina – bez ulova

2) 02. listopada 2010. godine – KUP KARINSKOG I NOVIGRADSKOG MORA

KUP KARINSKOG I NOVIGRADSKOG MORA 2010 – rezultati